Press "Enter" to skip to content

Vaunukotimme esittely – Kabe Royal Hacienda 880 D TDL

Vaunun valinnassa asumiskäyttöön oli muutamia kriteerejä, joista emme aikoneet tinkiä. Tilavuus oli yksi näistä ja onkin loogista muuttaa viiden makuuhuoneen omakotitalosta asuntovaunuun, kun pitää väljästä asumisesta.

Tarkempia kriteerejä olivat soveltuvuus Suomen talveen, parisänky, reilusti kaappitilaa, suihku erillään vessasta, suuri sohvaryhmä ja uuni. Olimme vaunuilleet jo muutaman vuoden ennen muuttoa, joten kriteeristö oli jo koeteltu.

Ostimme asumisvaunumme keväällä 2021, mutta himoitsimme tätä vaunuyksilöä jo vuonna 2016, kun olimme hankkimassa ensimmäistä matkakulkinettamme. Silloin tämä oli meille liian kallis ja vähäsänkyinen. Tomi rakastaa taulukoita ja piti kirjaa markkinoilla olevista vaunuista, joita voisimme ajatella. Atk-pilveen oli säntillisesti kirjattu merkki, malli, hinta ja luonnollisesti rekisterinumero. Samalla viikolla kun ostimme edellisen vaunumme, tämä kaunotar päätyi Länsi-Uudellemaalle lämpimään halliin ja vähälle käytölle, kunnes viiden vuoden päästä sen kuvat ilmestyivät langattomia yhteyksiä käyttäen verkkokalvoillemme. 

Asuntovaunu Kabe Royal Hacienda 880 ulkopuolelta kesällä. Markiisi on auki puuterassin yllä.

Kun asuntovaunuiluvuosien aikana oli tullut puhetta mistä tahansa silloisen vaunumme rajoitteesta – tilaratkaisu, suihkun puute, sisustuksen väri tai haiseva roskapussi – Tomi kuiskasi mulle lopun aata venyttäen Hacienda. Kertoi istuttavansa siemenen. Siitä siemenestä kasvoi meidän Kartano ja nykyään Tomi kuiskailee mulle koirarotuja.

Kartano on merkiltään Kabe, vuosimallia 2010. Jos mielikuva asuntovaunusta on ollut 70-luvun oranssilla sisustuksella ja pitsiverhoin koristeltu koppi, moni yllättyy tämän nähdessään: Tyyli on edelleen sama. Vaunumme on sisäväritykseltään kabemaisen puiseva. Vasta nyt 2020-luvulla Kabe on alkanut ymmärtää sisustuksen päälle, se on ollut koko ajan intti-iän jäljessä kilpailijoitaan. Vaaleat nahkasohvat kuitenkin näyttivät meidän silmiin hyvältä. Vuoden asumisen jälkeen käytän tässä imperfektiä.

Kabe Royal Hacienda 880 asuntovaunu sisältä. Etualalla keittiö, taka-alalla valkoiset nahkasohvat u-muodostelmassa sekä pöytä.

Vaunun nimessä Royal Hacienda kertoo varustelutasosta ja siihen pohjaa myös vaunumme nimi. Hacienda on espanjaa ja tarkoittaa Kartanoa. Varusteina tässä on astianpesukone, nelipolttiminen kaasuliesi, grilli ja uuni, mikroaaltouuni, keskuspölynimuri, ilmastointilaite, paljon kattoluukkuja, ledivaloja kaapeissa sekä luomaan tunnelmaa. Tunnelmaa ne luovat joskus niihin kaappeihinkin, kun valoteho ei aina kohtaa valaisutarvetta.

Nimessä numero 880 kertoo vaunun pituudesta. Pituus on aisan kanssa 10 metriä, leveys 2,5 ja korkeus 2,72 metriä. Akseleita on kaksi ja peräylitys on 4,45 metriä. Sisätilan pituus on 8,2 metriä, leveys 2,35 ja korkeus 1,96 metriä. Asuinneliöitä on 19,3. Jää arvoitukseksi, mistä tuo numero 880 tulee.

Vaunun omamassa on 2090 kiloa ja kokonaismassa 2650 kiloa. Omamassa on punnittu ehkä ilman kaapistoja, kylmä- ja kuumakalusteita, lattiapintoja ja syntejä. Tavaraa ei siis voi pakata 560 kiloa eikä lähellekään sitä määrää, minkä vaunun tilavuus antaa ymmärtää. Paitsi mun neulelankoja voi.

Vesisäiliöt ovat isoksi vaunuksi tosi naftit: Raikasta vettä mahtuu 40 litraa, harmaata 25 ja vessa vetää 18 litraa. Tai ei se vedä itse, meidän se pitää vetää. Ja kantaa ja tyhjentää ja huuhdella. Tärkeintä on kuitenkin se, että säiliöt ovat lämpimässä tilassa ja eristettyjä eli ne pysyvät oikeasti sulana myös pakkasilla. Paitsi jos unohtaa harmaavesisäiliön hanan auki vaunun alla, niin silloin poistoputki jäätyy umpeen. Kunhan arvailen.

Asuntovaunun pohjapiirustus Kabe Royal Hacienda 880 D TDL.

Nimessä kirjain D kertoo pohjaratkaisusta: Iso sohvaryhmä, paljon kaappitilaa ja parivuode. TDL tarkoittaa vessan ja suihkun paikkaa eli koko vaunun levyinen spa-osasto on perällä. Edellisessä vaunussamme suihku oli samaa tilaa vessan kanssa. Tai se oli oikeastaan vessa, jossa hanan sai nostettua irti ja suihkuverhon liimattua takamukseensa. Nyt meillä on ihan oikea suihkukoppi, jonka ovi ei käy iholle, kun ilmankosteus nousee.

Kabe Royal Hacienda 880 asuntovaunun vessa ja suihku. Harmaa matto lattialla ja limenvihreät pyyhkeet koukuissa.

Keulassa on iso u-ryhmä eli sohvat ja vaunun ainokainen pöytä. Siinä vietämme ison osan ajasta: Syömme, kirjoittelemme blogit, äänitämme podcastit, editoimme videot, neulomme sukat, poltamme suumme teellä, roikumme somessa ja tuijottelemme auringonlaskuja. Siitä saa myös sängyn silloin kun on yövieraita, mutta siksi aikaa menetämme ruokailutilan, kirjoitus-, äänitys- ja editointistudion, käsityöpajan, tee- ja olohuoneen sekä maisemaikkunan. Pohjaratkaisu on meille erinomaisen toimiva, kun olemme kahdestaan, mutta suuresta koostaan huolimatta tämä ei ole perhevaunu.

Sohvaryhmän vieressä on keittiö, kaappeja, makkari ja ihan perällä se kylppäri. Sänky on poikittain ja jalkopäässä on ikkunat, joista voi katsella järvelle. Todellisuudessa sängyllä pötkötellessä ikkunasta avautuu markiisin alapinta ja kuusenoksa.

Kabe Royal Hacienda 880 asuntovaunu sisältä. Oikealla keittiö, käytävän päässä perällä vuode.

Kartano on vaatinut vuoden aikana paljon rassausta. Muun muassa vesikalusteita on pitänyt uusia tai korjata noin kerran kuussa. Lähes kaikki niistä onkin jo vaihdettu, joten nyt voisi olla sellainen hiljainen hetki niiden hajoamisessa ja muistolle. Huolimatta jatkuvasta ropaamisesta Hacienda on ollut meille erinomainen Kartano.

Ota seurantaan somet, niin kurkkaat asuntovaunuarkeen ja pääset matkoille mukaan. 😊