Press "Enter" to skip to content

Mitä maksaa asuntovaunun lämmitys talvella?

Kaksi Suomen talvea olemme asuneet asuntovaunussa ja onneksi myös ne meille sopivammat vuodenajat siinä välissä. Se, mitä asuntovaunun lämmitys maksaa talvella tai milloin tahansa muulloinkin, riippuu monesta tekijästä. Suurimmat vaikuttimet lienee vaunun koko, eristepaksuus, sisä- ja ulkoilman lämpötila sekä asukkaiden potentiaaliset kuumat aallot.

Vaunumme on Kabe Hacienda 880 eli iso. Se on aisan kanssa 10 metriä pitkä, asuinneliöitä on 19 ja -kuutioita 38. Umpisolueristeen paksuus on 36 milliä ja lämpötilapyynti on ollut päivisin 20–21 astetta ja öisin 18–19 astetta. Kehon lämpöä on sisälle tuottanut kaksi keski-ikäistä ihmistä. Kuumeessa olemme olleet pari päivää seuranta-ajasta, joten sen vaikutuksen voinee mitätöidä.

Kabe Hacienda -asuntovaunu lumisateessa violetiksi valaistujen pienten joulukuusten vieressä.

Talvi 2021–2022 

Ensimmäisen talven vietimme Etelä-Savossa Hirvensalmella. Lämmitysmuotona oli silloin pääasiassa kaasu, koska leirintäalueen verkko ei kestä sitä, että kaikki lämmittäisivät sähköllä. Koska rikos on toivottavasti jo vanhentunut, myönnettäköön, että käytimme sähköä satunnaisissa tilanteissa, joissa yökaasuyllätyksen vuoksi heräsimme aamuyöllä 11-asteisessa vaunussa, emmekä jaksaneet lähteä pulkalla pullon vaihtoon. Auringon ja meidän noustua palasimme kuuliaisesti kaasulämmitykseen.

Energiankulutuksen seurantajaksomme on marraskuun 2021 alusta huhtikuun 2022 puoliväliin eli 5,5 kuukauden ajalta. Ilmatieteen laitoksen ja jakamieni instastoorien mukaan lunta pyrytti keskimääräistä lämpimämmässä marraskuussa. Joulukuussa oli kylmä. Alkuvuodesta oli sen verran lauhempaa, että lunta pystyi satamaan pari kuukautta ja metriä.

Koska hinnat riippuvat kunkin sähkösopimuksesta, kaasukaapin lukituksesta ja voimapihtien saatavuudesta, olennaisempaa on tutkia kilowattitunteja kuin rahaa. Kerron silti myös sen, mitä vaunun lämmitys maksoi, niin voidaan nostalgisoida aikoja, kun kWh oli halvempi kuin lonkerotölkki.

Viiden ja puolen talvikuukauden aikana meillä kului energiaa lämmitykseen 8851 kWh. Siitä kaasun osuus oli 8205 kWh ja sähkön 646 kWh.

Rahaa näihin meni 1751 €. Kaasupulloja ostimme 58 kappaletta ja ne maksoivat yhteensä 1589€. Sähköllä lämmittämisestä maksoimme 162 €.

Vuorokaudessa kulutus on siis ollut 52 kWh ja 10,30 €. 

Lumihangessa kahlausjäljet, jotka johtavat leirintäalueella ainoaan asuntovaunuun, jossa on valot.
Punaisia, lumipeitteisiä pihlajanmarjoja puussa.
Lumienkeli auringonlaskuisessa hangessa, taustalla jäinen järvi.

Talvi 2022–2023

Toisen vaunutalven vietimme edelleen Etelä-Savossa, mutta tällä kertaa kaverin kesämökin pihassa. Koska tontilla oli ihan kelpo sähkösopimus, lämmittäminen sillä tuli sekä halvemmaksi että helpommaksi kuin kaasulla.

Tämä energiankulutuksen seurantajakso on marraskuun 2022 puolivälistä huhtikuun 2023 loppuun eli jälleen 5,5 kuukautta, mutta pari viikkoa myöhemmin kuin edellinen. Loppuosan kaudesta vietimme jo Kotirannassa eli kesäpaikallamme, mutta leveyspiirit pysyivät ennallaan.

Tälläkin kaudella marraskuu oli lämmin, joulukuu kylmä ja alkuvuosi lämmin. Ja lunta riitti nytkin niin paljon, että lumilingon hankinnan kynnysarvo ylittyi.

Tämän viiden ja puolen talvikuukauden aikana meillä kului energiaa lämmitykseen 9242 kWh. Siitä kaasun osuus oli 1128 kWh ja sähkön 8114 kWh.

Rahaa näihin meni 1800 €. Kaasupulloja ostimme 8 kappaletta eli kaasulla lämmittäminen maksoi 208 €. Sähkölämmityksestä maksoimme 1592 €.

Vuorokauden kuluiksi muodostui siis 55 kWh ja 10,78 €.

Kabe Hacienda -asuntovaunu peittyy lumeen.

Nämä kaksi vuotta näyttivät olevan lähes identtisiä sisaruksia keskenään. Kun joku kysyy, mitä maksaa asuntovaunun lämmitys talvella, hän aikoo mahdollisesti viettää vaunussaan aikaa. Sähköä kuluu muuhunkin kuin lämmitykseen, mutta saimme vaunumme sähköjärjestelmästä eriteltyä tähän tilastoon pelkät lämmityskulut.

Kaasun osuudesta emme pysty sanomaan, paljonko sitä meni hernekeittopurkin tuunaamiseen tai joulukinkun paistoon, mutta ne ovat vain propaanin höyryjä tuohon lämmityskulutukseen verrattuna. Varsinkin kun uunin päälläolo tuntuu sohvalla asti, niin lämmitystä se on ruuanlaittokin.

Kahden ensimmäisen talven aikana asuntovaunun lämmitys maksoi meille keskimäärin 323 euroa ja kulutti 1645 kWh kuukaudessa. Nyt kolmantena talvena rahamme saa espanjalainen leirintäalue. Perusteluja olikin tässä jo blogillinen.

Ota seurantaan somet, niin kurkkaat asuntovaunuarkeen ja pääset matkoille mukaan. 😊