Kuura-koira matkusti kanssamme talveksi Espanjaan ja ylitimme vesiä kolmella eri laivalla. Tämä blogiteksti on kaupallinen yhteistyö Finnlinesin kanssa ja sisältää linkkejä heidän sivuilleen. Silloin kun minä olin nuori, näitä kutsuttiin mainoksiksi.
Kuura on sekarotuinen 5-vuotias ja 55-kiloinen kodinvaihtaja, joka rakastaa automatkustamista. Toisaalta hänellä on myös traumataustaa ja siksi lähdimme matkaan sekä luottamuksella että pienellä jännityksellä. Viittaan koiraamme persoonapronominilla hän, minkä vuoksi Kuura heiluttaa häntää eikä setää.

Automme ja Kartano ovat yhteensä 15 metriä pitkä järkäle ja siksi varaus tuli tehdä puhelimitse, koska nettivarausmahdollisuus päättyy 12-metrisiin kulkineisiin. Kuuran matka ja lemmikkihytti varattiin luonnollisesti samassa yhteydessä, muuten nekin olisi voinut hoitaa netissä.
Finnlinesin nettivaraukseen pääset tästä.
Lähtövalmistelut ja -selvitys
Ylitimme Itämeren syksyllä 2023, kun laivauduimme Helsingistä Saksaan Travemündeen. Lähtöselvityksessä eli check-inissä ei haluttu nähdä Kuuran passia, mutta tulli voi kuulemma halutessaan kysyä sitä. Ei kysynyt. Lemmikkieläinpassi oli ostettu eläinlääkäristä ja siinä on tiedot Kuuran sirusta ja rokotuksista.

Käytimme Kuuran pissalla ennen lähtöselvitystä. Helsingissä koiran olisi voinut käyttää ulkona vielä lähtöselvityksen jälkeen aidatulla odotusalueella, mutta muissa satamissa tässä kohtaa ei saa enää kuljeskella ajoneuvon ulkopuolella. Roskiksia emme odotusalueella nähneet.

Autokannelle ei ole mitään asiaa laivan liikkuessa, joten omien ajankulutustarvikkeidemme lisäksi pakkasimme Kuuralle mukaan ruuat, ruoka- ja juomakupin, kakkapusseja, pienen pyyhkeen sekä beauty boxin, jossa on pedik-, martt- ja manikyyrivälineet, harja, korvien puhdistusaineet ja muuta meikkipuikkoa, mitä ulkonäöstään ja terveydestään huolehtiva koira tarvitsee selfieiden ottoa varten. Laivojen vesi on juomakelpoista eli kanistereita tai jänistereitä ei tarvinnut kantaa mukana.
Saimme koirien kanssa matkustavilta ystäviltämme ammattilaisen vinkin ja otimme seuraavalle matkalle mukaan myös vauvoille tarkoitettuja kosteita puhdistuspyyhkeitä, joiden käyttötarkoitukseen palaan kohta.
Henkilökunta huomioliiveissään viittilöi meidät sopivaan kohtaan parkkiin autokannelle. Ajoneuvot järjestettiin tiiviisti, mutta niiden välistä mahtui ihan hyvin kulkemaan hissille. Kuura oli luonnollisesti taluttimen päässä ja meillä olkapäät hiusmurtumilla kassien painosta.
Helsinki – Travemünde
Ensimmäinen laivamatkamme oli myös pisin eli 30 tuntia. Rahti-matkustajalaiva Finnlady lähti Helsingistä klo 15 ja saapui seuraavana iltana Travemündeen klo 22 paikallista aikaa. Samaa väliä liikennöivät sisaralukset Finnstar ja Finnmaid, joilla palvelut löytyvät samoilta kansilta.
Finnladyllä lemmikkihytit olivat kerroksessa 7. Hytimme oli tilava LUX-hytti 7032 laivan keulassa ja siinä oli ikkunat kahteen suuntaan. Parisängyn lisäksi meillä oli jääkaappi, vessa, suihku, sohva ja nojatuoli sekä pieni pöytä. Hytissä oli riittävästi lattiapinta-alaa isonkin koiran pötköttelyyn ja silti siellä oli tilaa myös kävellä. Kuuran kanssa tilanne oli meille hyvin tuttu eli me ihmiset mahduimme kyllä lattialle, mutta emme niinkään sänkyyn.


Ystävämme olivat samalla laivalla koiriensa kanssa ikkunallisessa junior-sviitissä eli Pet Junior Suitessa, jonka numero oli 7036. Myös se oli oikein tilava matkustaa neljän ihmisen ja kahden isohkon koiran kanssa.


Ulkoilutuspaikkoja Finnladyllä oli koirille kaksi ja ne sijaitsivat samassa kerroksessa kuin lemmikkihytit. Toiselle pääsi aulasta heti lemmikkihyttikäytävän alkupäästä ja ovessa oli merkiksi koiran kuva.

Toinen ulkoilualue oli laivan vastakkaisella kyljellä ja sinne pääsi saman aulan läpi infotiskin ohi kulkemalla. Ulos johtavassa ovessa ei ollut mitään merkkiä koirista, mutta oletan, ettei kannen soralaatikko ollut tarkoitettu ihmismatkustajille.

Molemmilla kansilla oli pienet hiekkalaatikot, joissa oli pystyssä keppi jalan nostamista varten, minkä päälle Kuura ei tyttönä ymmärtänyt mitään. Häntä ei muutenkaan laatikko juuri kiinnostanut, vaan hän katseli ympärilleen, ihaili merta ja vähän haisteli, mutta ei tehnyt tarpeitaan.

Olemme nähneet Kuuran panttaavan vessa-asioita yli kaksi vuorokautta, joten emme huolestuneet. Helpottuneisuus tuntui kuitenkin meidän kaikkien kolmen rakoissa, kun hän 31 tunnin pidättelyn jälkeen lopulta pissasi.
Koska hiekkalaatikko oli aika pieni, Kuura ei suurena koirana kokenut sitä paikakseen ja monen muun tapaan losotteli kannelle. Siellä oli vesiletku, jolla pissat voi huuhdella mereen. Tässä kohtaa ne aiemmin mainitsemani vauvojen kosteuspyyhkeet tulivat käyttöön: Niillä voi putsata koiran tassut kannella käynnin jälkeen. Ja miksei omienkin tassujen pohjat.
Ulkoilutuskannen oven vieressä sisäpuolella oli pieni kaappi, jossa oli puhdistussuihke ja kakkapusseja. Jokin paperirulla olisi ollut myös kätevä, jos kiinteämmät jätökset päätyvät laatikon sijaan kannelle, vaikkei Kuura näin pitkälle asioinneissaan mennytkään. Roskis kakkapusseille oli ulkona hiekkalaatikon lähettyvillä.

Koska Kuura selvästi stressasi matkustamista, emme jättäneet sitä yksin hyttiin, vaan kävimme vuorotellen herkuttelemassa ihanassa buffetissa. Pyöreä pöytä meren vieressä oli käytössämme jokaisen ruokailun ajan.

Kuura ei ainakaan meidän nähden ole aukonut ovia, mutta koska hytin saa sisäpuolelta auki kahvasta painamalla, tähän erikoistuneet koirat voivat lähteä sieltä itsenäisesti laumansa perään. Finnladyllä ei ollut muita koirille sallittuja alueita kuin tässä mainitut hytti ja ulkoilutuskansi, joten olisi toivottavaa, että nelijalkaiset pysyisivät niillä tai ainakin osaisivat lukea opasteita heille tarkoitetuista alueista.

Kuura ei onneksi kärsi matkapahoinvoinnista, mutta jos sillä olisi ollut siihen jotain nappuloita, olisin syönyt ne itse. Olin unohtanut uhrata Arielin suomuja Pyhälle Karavanokselle ja olin aika huonovointinen. Ruuat olivat kuitenkin niin maukkaita, että päätin pitää ne sisälläni.



Travemünde – Malmö
Toinen laivamatkamme vei keväällä 2024 Travemündestä Malmöhön, Malmöseen, Malmöön, miten tuo taipuu? Matkamme alkoi klo 2.30 ja oli perillä sopivasti aamiaisen jälkeen 11.15. Muitakin lähtöjä olisi ollut tarjolla, mutta tämä oli meidän aikatauluihimme paras. Finntrader oli rahti-matkustajalaiva ja keskittynyt siihen, että siellä voi nukkua ja syödä, että jaksaa taas ajaa. Sen sisaralus Finnpartnerilla palvelut ovat samanlaiset ja samoilla kansilla kuin meidän laivallamme. Saman reitin Finnswan on uudempi ja erilainen pohjaratkaisultaan.

Majoituimme viidennessä kerroksessa hytissä numero 518, joka oli ikkunallinen lemmikkihytti. Siellä oli kolme erillistä sänkyä, vessa ja suihku sekä työpöytä. Kuura vaihteli nukkumapaikkaansa meidän sänkyjemme ja niiden välisen lattiatilan kesken. Laskennallisen oman sänkynsä kohdalla hänellä oli sokeapiste ja kaihi.

Finntraderilla ulkoilutusalue oli kerroksessa 4, jonne kuljettiin hyttikerroksesta hissillä tai portaita. Edellisen legin aluksen tapaan kannella oli pieni hiekkalaatikko. Kuuraa se ei taaskaan kiinnostanut ja hän hoitikin asiansa lyhyen laivamatkan päätteeksi vasta maissa.

Finnlinesilla on useita reittivaihtoehtoja, joihin voit tutustua täällä.
Kapellskär – Naantali
Matka Kapellskäristä Naantaliin huhtikuussa 2024 uutuuttaan tirisevällä Finnsirius-laivalla oli ehdottomasti koko reissumme aatelia, luksusta ja kaiteiden kimallusta. Harmiksemme se kesti vain noin 8 tuntia, klo 11.15–20.10, kun aikaero söi nautiskelusta tunnin. Finnsirius on aloittanut liikennöinnin syksyllä 2023 ja sen sisaralus Finncanopus alkuvuodesta 2024. Niiden suunnittelussa oli todellakin huomioitu lemmikkien kanssa matkustaminen.

Lemmikkihytit olivat kerroksessa 9 ja meidän numeromme oli 9806. Ikkunallinen comfort-hytti oli aiempien alusten majoituksia pienempi, mutta erittäin viihtyisä.

Hissiaulasta sinne löytäminen oli pienten opastemerkintöjen vuoksi aluksi hakusessa, mutta käytävän päässä oli seuraavan aulan valoa ja sieltä jatkui reitti lemmikkihyteille.

Söimme aamupalan Fisherman´s Bistrossa, koska sinne sai ottaa koiran mukaan! Lemmikkialue eli Pet Zone oli heti ravintolaan saapuessa kahvilamaista tiskiä vastapäätä.

Valitsimme pöydän ikkunan vierestä, vaikka meri olisi ollut näkyvissä miltä tahansa paikalta suurten ikkunoiden ansiosta. Oven vierustan vesi- ja kuppipisteellä sai halutessaan täyttää astian lemmikilleen.


Kuuran vessa-asiat kiinnostivat meitä edellisten laivareissujen jäljiltä ja miksipä tekin ette haluaisi tietää hänen suolensa toiminnasta. Meidän hienopyllypanttaajahan kakkaa vain suojeltuihin aarniometsiin neliapiloiden ja orkideoiden päälle, mutta kannen 12 ulkoilutus- ja leikkialueella hän paineli suoraan laatikkoon asioilleen.

Vessa oli edellisten laivojen laatikoita suurempi ja sen pohjalla oli hiekan sijaan tekonurmen paloja ja niiden alla viemäröinti. Siinä nökötti myös pari tolppaa jalan nostamista varten ja sen reunan yli oli kulkurampit, mitä Kuura ei isona tyttökoirana käyttänyt.
Alueen reunamilla oli roskis jätöksille, mutta kakkapussit kaivoimme omasta taskustamme. Ymmärtääkseni alueelle on tämän jälkeen lisätty pusseja, kun mainitsin asiasta somessa ja joku Finnlinesilta tarttui siihen heti.
Asiointilaatikko sijaitsi suurehkon ulkoilualueen keskellä ja paikka oli Kuuralle parasta antia koko matkalla, koska siellä sai olla vapaana ja tutkia hajuja omaa tahtia. Rajoitteeksi tuli palveluskunnan turkin ohuus: Lämpötila oli nollassa, mutta tuuli ei.

Toinen ulkoilutuspaikka oli kannella 9 lemmikkihyttikäytävän päässä. Siellä oli samanlainen tekonurmilaatikko kuin yläkannella, mutta alue ei ollut aidattu ja siellä koirien tuli olla kytkettyinä.

Koska Kuura sai olla mukana niin monessa paikassa, tämä matka oli meille hyvin rento. Henkilökunta oli kaikilla laivoilla erittäin ystävällistä ja Finnsiriuksella purseri vei meidät henkilökohtaisesti kerroksen 12 leikki- ja ulkoilutusalueelle. Kuura sai ihastelevia huokailuja peräänsä, mutta sen verran sitä jännitti, että rapsutusetäisyydelle vieraat eivät päässeet.
Ihan kaikkialle Kuuraa emme kuitenkaan yrittäneet viedä eikä se olisi ollut sallittuakaan. Spa-osastolla nautin aivan yksin suomalaisesta saunasta horisonttiin tuijottaen. Hengitin syvään höyrysaunassa ja valitsin lämpöiseen ulkoaltaaseen pulppuamaan hierovat poreet. Rennompaa päätöstä puolen vuoden matkalle Euroopan halki tuskin olisi voinut toivoa.



Rentoutta piti yllä se, että autokannelle pääsi aiemmista aluksista poiketen jo puoli tuntia ennen laivan saapumista satamaan. Sinne oli rauhassa aikaa suunnistaa eikä Kuuran kanssa tarvinnut liikkua kiireellä ja ihmisvilinässä.

Laivalla unohtui se, että vuorokautta aiemmin olimme olleet jumissa mudassa, katkennut hinauslenkki oli edelleen auton keulan rakenteissa ja pian rantautumisen jälkeen odottaisi jäätävä tihku ja lunta puoleen väliin ihmistä. Harkitsimme vahvasti sitä, että lipuisimme Naantali–Kapellskär -väliä siihen asti, että takatalven lumikuorma olisi – no – menneen talven lumia.
Kunhan seuraava reissu etelään koittaa, laiva on taas lastattu Kartanokaravaanareilla.
Näille Finnlinesin hemmottelulaivoille voit varata matkan täältä.

P.S. Laivamatkan hintaa on kysytty meiltä usein, mutta koska se riippuu esimerkiksi varaus- ja matkustusajankohdasta, reitistä, hyttiluokasta, ihmisten ja lemmikkien määrästä, ajoneuvon tai yhdistelmän pituudesta ja korkeudesta, lisäpalveluista ja niin edelleen, siihen ei ole antaa mitään arviota. Finnlinesin sivuilta tai asiakaspalvelusta puhelimitse saat hinnan omalle matkallesi.
P.P.S. Tällä sivulla olevat linkit johtavat Finnlinesin sivuille. Niiden klikkaaminen ei maksa sinulle mitään eikä tuo meille mitään tuloja. Linkit aukeavat uudelle välilehdelle.
Lue myös: Koira asuntovaunussa – roskaa ja rapsutuksia