Press "Enter" to skip to content

Koiran kanssa laivalla

Kuura-koira matkusti kanssamme talveksi Espanjaan ja ylitimme vesiä kolmella eri laivalla. Tämä blogiteksti on kaupallinen yhteistyö Finnlinesin kanssa ja sisältää linkkejä heidän sivuilleen. Silloin kun minä olin nuori, näitä kutsuttiin mainoksiksi. 

Kuura on sekarotuinen 5-vuotias ja 55-kiloinen kodinvaihtaja, joka rakastaa automatkustamista. Toisaalta hänellä on myös traumataustaa ja siksi lähdimme matkaan sekä luottamuksella että pienellä jännityksellä. Viittaan koiraamme persoonapronominilla hän, minkä vuoksi Kuura heiluttaa häntää eikä setää.

Asuntovaunu autokannella, Finnlines / Finnlady. Suuri koira katsoo auton takaikkunasta.
Finnladyn autokannella Kuura seurasi sähköjen kytkemistä ja tavaroiden pakkaamista.

Automme ja Kartano ovat yhteensä 15 metriä pitkä järkäle ja siksi varaus tuli tehdä puhelimitse, koska nettivarausmahdollisuus päättyy 12-metrisiin kulkineisiin. Kuuran matka ja lemmikkihytti varattiin luonnollisesti samassa yhteydessä, muuten nekin olisi voinut hoitaa netissä. 

Finnlinesin nettivaraukseen pääset tästä.

Lähtövalmistelut ja -selvitys

Ylitimme Itämeren syksyllä 2023, kun laivauduimme Helsingistä Saksaan Travemündeen. Lähtöselvityksessä eli check-inissä ei haluttu nähdä Kuuran passia, mutta tulli voi kuulemma halutessaan kysyä sitä. Ei kysynyt. Lemmikkieläinpassi oli ostettu eläinlääkäristä ja siinä on tiedot Kuuran sirusta ja rokotuksista.

Etualalla sininen lemmikkieläinpassi, taka-alalla suuri mustavalkoinen koira.
Lemmikkieläinpassi hankittiin hyvissä ajoin, että maiden rajojen ylitykset onnistuvat.

Käytimme Kuuran pissalla ennen lähtöselvitystä. Helsingissä koiran olisi voinut käyttää ulkona vielä lähtöselvityksen jälkeen aidatulla odotusalueella, mutta muissa satamissa tässä kohtaa ei saa enää kuljeskella ajoneuvon ulkopuolella. Roskiksia emme odotusalueella nähneet.

Asuntovaunu ja -autoja Finnlinesin lähtöselvitysjonossa Helsingissä.
Helsingissä Finnlinesin check inistä ajettiin odottelemaan laivaan pääsyä.

Autokannelle ei ole mitään asiaa laivan liikkuessa, joten omien ajankulutustarvikkeidemme lisäksi pakkasimme Kuuralle mukaan ruuat, ruoka- ja juomakupin, kakkapusseja, pienen pyyhkeen sekä beauty boxin, jossa on pedik-, martt- ja manikyyrivälineet, harja, korvien puhdistusaineet ja muuta meikkipuikkoa, mitä ulkonäöstään ja terveydestään huolehtiva koira tarvitsee selfieiden ottoa varten. Laivojen vesi on juomakelpoista eli kanistereita tai jänistereitä ei tarvinnut kantaa mukana.

Saimme koirien kanssa matkustavilta ystäviltämme ammattilaisen vinkin ja otimme seuraavalle matkalle mukaan myös vauvoille tarkoitettuja kosteita puhdistuspyyhkeitä, joiden käyttötarkoitukseen palaan kohta. 

Henkilökunta huomioliiveissään viittilöi meidät sopivaan kohtaan parkkiin autokannelle. Ajoneuvot järjestettiin tiiviisti, mutta niiden välistä mahtui ihan hyvin kulkemaan hissille. Kuura oli luonnollisesti taluttimen päässä ja meillä olkapäät hiusmurtumilla kassien painosta.

Helsinki – Travemünde

Ensimmäinen laivamatkamme oli myös pisin eli 30 tuntia. Rahti-matkustajalaiva Finnlady lähti Helsingistä klo 15 ja saapui seuraavana iltana Travemündeen klo 22 paikallista aikaa. Samaa väliä liikennöivät sisaralukset Finnstar ja Finnmaid, joilla palvelut löytyvät samoilta kansilta.

Finnladyllä lemmikkihytit olivat kerroksessa 7. Hytimme oli tilava LUX-hytti 7032 laivan keulassa ja siinä oli ikkunat kahteen suuntaan. Parisängyn lisäksi meillä oli jääkaappi, vessa, suihku, sohva ja nojatuoli sekä pieni pöytä. Hytissä oli riittävästi lattiapinta-alaa isonkin koiran pötköttelyyn ja silti siellä oli tilaa myös kävellä. Kuuran kanssa tilanne oli meille hyvin tuttu eli me ihmiset mahduimme kyllä lattialle, mutta emme niinkään sänkyyn.

Laivan hytti, mies ja koira makaavat parisängyllä. Finnlines / Finnlady / hytti 7032.
Finnladyn lemmikeille sallittu LUX-hytti 7032 oli tilava ja parisänkyyn mahtui hyvin sekä koira että yksi ihminen.
Laivan hytti, koira makaa parisängyllä. Finnlines / Finnlady / hytti 7032.
Finnladyn LUX-hytti 7032 oli laivan keulassa ja ikkunat olivat kahteen suuntaan.

Ystävämme olivat samalla laivalla koiriensa kanssa ikkunallisessa junior-sviitissä eli Pet Junior Suitessa, jonka numero oli 7036. Myös se oli oikein tilava matkustaa neljän ihmisen ja kahden isohkon koiran kanssa.

Laivan hytti. Kaksi koiraa makaa parisängyllä. Finnlines / Finnlady / hytti 7036.
Finnladyn ikkunallisen junior-sviitin 7036 eli Pet Junior Suiten seinämaalaukseen maastoutuivat isotkin koirat.
Laivan hytti. Kerrossängyt, joiden vieressä yksi koira juo kupista. Finnlines / Finnlady / hytti 7036.
Pet Junior Suitessa 7036 Finnladyllä oli parisängyn lisäksi myös kerrossänky ja avara pohjaratkaisu.

Ulkoilutuspaikkoja Finnladyllä oli koirille kaksi ja ne sijaitsivat samassa kerroksessa kuin lemmikkihytit. Toiselle pääsi aulasta heti lemmikkihyttikäytävän alkupäästä ja ovessa oli merkiksi koiran kuva. 

Koirien ulkoilutusalueen merkki. Finnlines /  Finnlady.
Finnladyllä koirien ulkoilutusalue oli merkitty opastein.

Toinen ulkoilualue oli laivan vastakkaisella kyljellä ja sinne pääsi saman aulan läpi infotiskin ohi kulkemalla. Ulos johtavassa ovessa ei ollut mitään merkkiä koirista, mutta oletan, ettei kannen soralaatikko ollut tarkoitettu ihmismatkustajille.

Laivan aula. Finnlines /  Finnlady.
Aulan 7 molemmilta sivuilta pääsi Finnladyllä ulkoilutusalueelle.

Molemmilla kansilla oli pienet hiekkalaatikot, joissa oli pystyssä keppi jalan nostamista varten, minkä päälle Kuura ei tyttönä ymmärtänyt mitään. Häntä ei muutenkaan laatikko juuri kiinnostanut, vaan hän katseli ympärilleen, ihaili merta ja vähän haisteli, mutta ei tehnyt tarpeitaan. 

Koirien ulkoilutusalue laivalla. Finnlines /  Finnlady.
Kuura lähinnä hymyili merituulelle Finnladyn ulkoilutuskannella.

Olemme nähneet Kuuran panttaavan vessa-asioita yli kaksi vuorokautta, joten emme huolestuneet. Helpottuneisuus tuntui kuitenkin meidän kaikkien kolmen rakoissa, kun hän 31 tunnin pidättelyn jälkeen lopulta pissasi. 

Koska hiekkalaatikko oli aika pieni, Kuura ei suurena koirana kokenut sitä paikakseen ja monen muun tapaan losotteli kannelle. Siellä oli vesiletku, jolla pissat voi huuhdella mereen. Tässä kohtaa ne aiemmin mainitsemani vauvojen kosteuspyyhkeet tulivat käyttöön: Niillä voi putsata koiran tassut kannella käynnin jälkeen. Ja miksei omienkin tassujen pohjat. 

Ulkoilutuskannen oven vieressä sisäpuolella oli pieni kaappi, jossa oli puhdistussuihke ja kakkapusseja. Jokin paperirulla olisi ollut myös kätevä, jos kiinteämmät jätökset päätyvät laatikon sijaan kannelle, vaikkei Kuura näin pitkälle asioinneissaan mennytkään. Roskis kakkapusseille oli ulkona hiekkalaatikon lähettyvillä.

Koirien jätösten keräämiseen puhdistustarvikkeita laivan kaapissa. Finnlines /  Finnlady.
Ulkoilutusalueen vieressä Finnladyllä oli kaappi, jossa oli koiran asioinnin jälkeen tarvittavia pusseja ja puhdisteita.

Koska Kuura selvästi stressasi matkustamista, emme jättäneet sitä yksin hyttiin, vaan kävimme vuorotellen herkuttelemassa ihanassa buffetissa. Pyöreä pöytä meren vieressä oli käytössämme jokaisen ruokailun ajan. 

Laivan suuri ravintolasali. Aurinko paistaa ikkunapöytiin. Finnlines / Finnlady.
Etukäteen varatuissa ruokailuissa käytössämme oli koko matkan ajan sama pöytä ravintolassa.

Kuura ei ainakaan meidän nähden ole aukonut ovia, mutta koska hytin saa sisäpuolelta auki kahvasta painamalla, tähän erikoistuneet koirat voivat lähteä sieltä itsenäisesti laumansa perään. Finnladyllä ei ollut muita koirille sallittuja alueita kuin tässä mainitut hytti ja ulkoilutuskansi, joten olisi toivottavaa, että nelijalkaiset pysyisivät niillä tai ainakin osaisivat lukea opasteita heille tarkoitetuista alueista.

Lemmikkihytin ovi laivalla. Finnlines / Finnlady.
Lemmikkihytit olivat Finnladyllä kerroksessa 7.

Kuura ei onneksi kärsi matkapahoinvoinnista, mutta jos sillä olisi ollut siihen jotain nappuloita, olisin syönyt ne itse. Olin unohtanut uhrata Arielin suomuja Pyhälle Karavanokselle ja olin aika huonovointinen. Ruuat olivat kuitenkin niin maukkaita, että päätin pitää ne sisälläni.

Kylmäsavustettua lohta.
Kylmäsavustettu lohi. Slurps.
Pitkä buffetpöytä laivalla.
Noutopöytä jatkui mereen asti.
Porkkanakakku, jossa valkoinen kuorrute ja oransseja porkkanakoristeita.
Aikuinen saa aloittaa jälkkäristä.

Travemünde – Malmö

Toinen laivamatkamme vei keväällä 2024 Travemündestä Malmöhön, Malmöseen, Malmöön, miten tuo taipuu? Matkamme alkoi klo 2.30 ja oli perillä sopivasti aamiaisen jälkeen 11.15. Muitakin lähtöjä olisi ollut tarjolla, mutta tämä oli meidän aikatauluihimme paras. Finntrader oli rahti-matkustajalaiva ja keskittynyt siihen, että siellä voi nukkua ja syödä, että jaksaa taas ajaa. Sen sisaralus Finnpartnerilla palvelut ovat samanlaiset ja samoilla kansilla kuin meidän laivallamme. Saman reitin Finnswan on uudempi ja erilainen pohjaratkaisultaan.

Mies ja koira menossa laivan autokannen hissiin. Finnlines / Finntrader.
Finntraderin autokannelta lähdettiin hissillä kohti hyttikerrosta.

Majoituimme viidennessä kerroksessa hytissä numero 518, joka oli ikkunallinen lemmikkihytti. Siellä oli kolme erillistä sänkyä, vessa ja suihku sekä työpöytä. Kuura vaihteli nukkumapaikkaansa meidän sänkyjemme ja niiden välisen lattiatilan kesken. Laskennallisen oman sänkynsä kohdalla hänellä oli sokeapiste ja kaihi.

Laivan hytti. Finnlines / Finntrader / hytti 518.
Hytissä 518 Finntraderilla ehdimme viettää vain muutaman tunnin, kun olimme jo perillä.

Finntraderilla ulkoilutusalue oli kerroksessa 4, jonne kuljettiin hyttikerroksesta hissillä tai portaita. Edellisen legin aluksen tapaan kannella oli pieni hiekkalaatikko. Kuuraa se ei taaskaan kiinnostanut ja hän hoitikin asiansa lyhyen laivamatkan päätteeksi vasta maissa.

Koirien ulkoilutusalue laivalla. Finnlines / Finntrader.
Finntraderin koirien vessa oli isolle Kuuralle turhan pieni.

Finnlinesilla on useita reittivaihtoehtoja, joihin voit tutustua täällä.

Kapellskär – Naantali

Matka Kapellskäristä Naantaliin huhtikuussa 2024 uutuuttaan tirisevällä Finnsirius-laivalla oli ehdottomasti koko reissumme aatelia, luksusta ja kaiteiden kimallusta. Harmiksemme se kesti vain noin 8 tuntia, klo 11.15–20.10, kun aikaero söi nautiskelusta tunnin. Finnsirius on aloittanut liikennöinnin syksyllä 2023 ja sen sisaralus Finncanopus alkuvuodesta 2024. Niiden suunnittelussa oli todellakin huomioitu lemmikkien kanssa matkustaminen.

Koira ravintolassa katsoo pöydällä olevaa karjalanpiirakkaa. Finnlines / Finnsirius / Fisherman´s Bistro / pet zone.
Fisherman´s Bistro -ravintolassa Kuura haikaili karjalanpiirakkani perään.

Lemmikkihytit olivat kerroksessa 9 ja meidän numeromme oli 9806. Ikkunallinen comfort-hytti oli aiempien alusten majoituksia pienempi, mutta erittäin viihtyisä.

Laivan hytti. Finnlines / Finnsirius /  ikkunallinen comfort-hytti 9806.
Finnsiriuksen ikkunallinen comfort-hytti 9806 oli nykyaikaisen tyylikäs.

Hissiaulasta sinne löytäminen oli pienten opastemerkintöjen vuoksi aluksi hakusessa, mutta käytävän päässä oli seuraavan aulan valoa ja sieltä jatkui reitti lemmikkihyteille.

Laivan aula kerroksesta 9. Finnlines /  Finnsirius.
Kaikki tilat Finnsiriuksella huokuivat uutuutta ja tyylikkyyttä.

Söimme aamupalan Fisherman´s Bistrossa, koska sinne sai ottaa koiran mukaan! Lemmikkialue eli Pet Zone oli heti ravintolaan saapuessa kahvilamaista tiskiä vastapäätä.

Lemmikeille sallittu alue ravintolassa laivalla. Finnlines / Finnsirius / Fisherman´s Bistro / pet zone.
Finnsiriuksella pääsi Fisherman´s Bistro -ravintolaan lemmikin kanssa. Erillinen Pet Zone oli heti ravintolaan saapuessa.

Valitsimme pöydän ikkunan vierestä, vaikka meri olisi ollut näkyvissä miltä tahansa paikalta suurten ikkunoiden ansiosta. Oven vierustan vesi- ja kuppipisteellä sai halutessaan täyttää astian lemmikilleen.

Karjalanpiirakka ja suklaaleivos merimaisemaa vasten laivan pöydällä. Finnlines / Finnsirius / Fisherman´s Bistro / pet zone.
Kun on ollut puoli vuotta pois Suomesta, aamupala oli luonnollisesti karjalanpiirakka munavoilla. Ja samppanjaleivos, koska voi.
Koira seisoo laivan ravintolassa. Finnlines / Finnsirius / Fisherman´s Bistro / pet zone.
Finnsiriuksen Fisherman´s Bistron lemmikkialueella oli tilaa nauttia ruuasta.

Kuuran vessa-asiat kiinnostivat meitä edellisten laivareissujen jäljiltä ja miksipä tekin ette haluaisi tietää hänen suolensa toiminnasta. Meidän hienopyllypanttaajahan kakkaa vain suojeltuihin aarniometsiin neliapiloiden ja orkideoiden päälle, mutta kannen 12 ulkoilutus- ja leikkialueella hän paineli suoraan laatikkoon asioilleen.

Koirien ulkoilutuskannella mies koiran kanssa. Finnlines / Finnsirius.
Finnsiriuksella koirien leikkialueella kannella 12 oli leikki kaukana, kun tuuli oli viedä Tomin tukan.

Vessa oli edellisten laivojen laatikoita suurempi ja sen pohjalla oli hiekan sijaan tekonurmen paloja ja niiden alla viemäröinti. Siinä nökötti myös pari tolppaa jalan nostamista varten ja sen reunan yli oli kulkurampit, mitä Kuura ei isona tyttökoirana käyttänyt.

Alueen reunamilla oli roskis jätöksille, mutta kakkapussit kaivoimme omasta taskustamme. Ymmärtääkseni alueelle on tämän jälkeen lisätty pusseja, kun mainitsin asiasta somessa ja joku Finnlinesilta tarttui siihen heti.

Asiointilaatikko sijaitsi suurehkon ulkoilualueen keskellä ja paikka oli Kuuralle parasta antia koko matkalla, koska siellä sai olla vapaana ja tutkia hajuja omaa tahtia. Rajoitteeksi tuli palveluskunnan turkin ohuus: Lämpötila oli nollassa, mutta tuuli ei.

Koirien leikkialue laivalla. Keskellä laatikko vessa-asioille. Finnlines / Finnsirius / kansi 12 / koirien leikkialue.
Finnsiriuksella Kuuran mielestä paras paikka oli kannen 12 leikkialue, jossa hän sai kulkea vapaana.

Toinen ulkoilutuspaikka oli kannella 9 lemmikkihyttikäytävän päässä. Siellä oli samanlainen tekonurmilaatikko kuin yläkannella, mutta alue ei ollut aidattu ja siellä koirien tuli olla kytkettyinä.

Koirien ulkoilutusalue laivalla. Laatikko, jossa tekonurmen paloja. Finnlines / Finnsirius / kansi 9.
Koirien ulkoilutukseen oli panostettu Finnsiriuksella. Kannen 9 ulkoilutusalue oli lemmikkihyttien lähellä.

Koska Kuura sai olla mukana niin monessa paikassa, tämä matka oli meille hyvin rento. Henkilökunta oli kaikilla laivoilla erittäin ystävällistä ja Finnsiriuksella purseri vei meidät henkilökohtaisesti kerroksen 12 leikki- ja ulkoilutusalueelle. Kuura sai ihastelevia huokailuja peräänsä, mutta sen verran sitä jännitti, että rapsutusetäisyydelle vieraat eivät päässeet.

Ihan kaikkialle Kuuraa emme kuitenkaan yrittäneet viedä eikä se olisi ollut sallittuakaan. Spa-osastolla nautin aivan yksin suomalaisesta saunasta horisonttiin tuijottaen. Hengitin syvään höyrysaunassa ja valitsin lämpöiseen ulkoaltaaseen pulppuamaan hierovat poreet. Rennompaa päätöstä puolen vuoden matkalle Euroopan halki tuskin olisi voinut toivoa. 

Spa-osastolla lasisia juoma-astioita, joissa appelsiinin paloja. Finnlines / Finnsirius.
Kylpyläosaston juomia.
Spa-osastolla porealtaita, taustalla näkyy meri. Finnlines / Finnsirius.
Poreet sai napsauttaa itse päälle.
Spa-osastolla merelle suunnattuja löhötuoleja. Finnlines / Finnsirius.
Löhötuolit oli suunnattu merelle.

Rentoutta piti yllä se, että autokannelle pääsi aiemmista aluksista poiketen jo puoli tuntia ennen laivan saapumista satamaan. Sinne oli rauhassa aikaa suunnistaa eikä Kuuran kanssa tarvinnut liikkua kiireellä ja ihmisvilinässä. 

Iso asuntovaunu ja auto laivan autokannella. Finnlines / Finnsirius.
Finnsiriuksen autokannelle mahtui Kartanokin hyvin.

Laivalla unohtui se, että vuorokautta aiemmin olimme olleet jumissa mudassa, katkennut hinauslenkki oli edelleen auton keulan rakenteissa ja pian rantautumisen jälkeen odottaisi jäätävä tihku ja lunta puoleen väliin ihmistä. Harkitsimme vahvasti sitä, että lipuisimme Naantali–Kapellskär -väliä siihen asti, että takatalven lumikuorma olisi – no – menneen talven lumia.

Kunhan seuraava reissu etelään koittaa, laiva on taas lastattu Kartanokaravaanareilla.

Näille Finnlinesin hemmottelulaivoille voit varata matkan täältä.

Näyttötaulu, jossa näkyy laivan reitti Kapellskäristä Naantaliin. Finnlines / Finnsirius.
Finnsiriuksen matkaa pystyi seuraamaan näytöiltä.

P.S. Laivamatkan hintaa on kysytty meiltä usein, mutta koska se riippuu esimerkiksi varaus- ja matkustusajankohdasta, reitistä, hyttiluokasta, ihmisten ja lemmikkien määrästä, ajoneuvon tai yhdistelmän pituudesta ja korkeudesta, lisäpalveluista ja niin edelleen, siihen ei ole antaa mitään arviota. Finnlinesin sivuilta tai asiakaspalvelusta puhelimitse saat hinnan omalle matkallesi.

P.P.S. Tällä sivulla olevat linkit johtavat Finnlinesin sivuille. Niiden klikkaaminen ei maksa sinulle mitään eikä tuo meille mitään tuloja. Linkit aukeavat uudelle välilehdelle.

Ota seurantaan somet, niin kurkkaat asuntovaunuarkeen ja pääset matkoille mukaan. 😊