Press "Enter" to skip to content

Kiinteästi asennettu astianpesukone asuntovaunussa

Kun vaunumme Kabe Royal Hacienda on valmistettu vuonna 2010, siinä on ollut vakiovarusteena kiinteästi asennettu Electrolux DW2410 astianpesukone. Meidän hankkiessamme Kartanon vuonna 2021, tuo alkuperäinen tiskari oli rikki. Näin saatiin perusteltu syy vaihtaa uusi ja nykyaikainen laite vanhan tilalle.

Vanhan astianpesukoneen irrottaminen kävi helposti. Ensin otettiin verkkovirtapistoke irti pistorasiasta ja sen jälkeen irtikytkettiin sekä tulo- että poistovesiletkut. Laite itsessään oli parilla ruuvilla kiinni kaapissa.

Vanha, pieni astianpesukone asuntovaunussa.
Vanha, pieni astianpesukone luukku auki asuntovaunussa.

Halusimme jatkossakin kiinteästi asennettavan koneen. Astianpesukoneiden pöytämallien valikoima ei ole niin laaja kuin normaalikokoisten lattialla seisovien koneiden. Markkinoilta löytyy kuitenkin perinteisiltä kodinkonemerkeiltä myös pöytätiskareita, jotka ovat pesuteholtaan, äänenvoimakkuudeltaan ja laatuvaikutelmaltaan asiallisia. 

Avoinna olevassa tiskikoneessa puhtaita astioita.

Valitsin meille Boschin astianpesukoneen, jonka tyyppimerkintä on sujuva SKS62E38EU. Toukokuussa 2021 laite maksoi 389 €.

Uusi astianpesukone on hieman leveämpi kuin vanha, joten asennuspaikkaa levitettiin pistosahalla. Kaben kaapit eivät ole umpinaiset, vaan ilma pääsee kiertämään rakenteissa, joten tiskarin käymisessä syntyvä lämpö ei muodostu ongelmaksi.

Kiinteästi asennettava astianpesukone asuntovaunussa.

Vanhan astianpesukoneen tulovesiliitäntä oli tehty letkuklemmareiden avulla. Kartanossa on mahdollisuus käyttää Uni-Quick-liittimiä ja koska uuden tiskarin tulovesiletkussa on 3/4” kierteet, hommasin tarvittavat liittimet ja sovitteet tulovesiletkun kytkemiseksi. 

Samalla asensin tiskarille sulkuventtiilin. Poistovesiletku kiinnittyi samaiseen kohtaan kuin vanhakin ja letku ohjaa vedet vaunun harmaavesisäiliöön. Tiskari itsessään on ruuvattu kiinni hyllylleen parilla ruuvilla, kuten edeltäjänsä.

Astianpesukoneen sulkuventtiili asuntovaunussa.

Astianpesukoneen vedenottoa ohjaa painekytkin

Astianpesukoneen vedenotto vaunussa hoidetaan erillisen painekytkimen kautta, joka liitetään astianpesukoneen ottoletkun ja vaunun vesipumpun väliin. Painekytkimelle on oma virtakytkimensä, joka napsautetaan päälle aina samaan aikaan tiskarin kanssa. 

Kun astianpesukoneen magneettiventtiili aukeaa tiskarin halutessa vettä, painekytkin huomaa tämän paine-eron ja kertoo vesipumpulle, että sen pitää käynnistyä. 

Painekytkimessä on säädin, jolla määritellään sen reagointiherkkyys. Näin vesipumppu käy vain silloin, kun astianpesukone tarvitsee vettä. Erityisesti alkuvaiheessa konttasimme usein kaapissa säätämässä kytkintä sopivaan asentoon, jotta vettä tulee riittävästi. Toisaalta, jos painekytkin oli käännetty liian auki, vesipumppu ei sammunut, vaikka vedentarve loppui ja sitten kontattiin uudestaan.

Kartanoa ostettaessa painekytkin oli viallinen. Uusi kytkin maksoi noin 50 euroa.

Kytkimen vaihtaminen oli onneksi yksinkertaista. Painekytkimelle tulee vesipumpulta vesiputki ja lähtee astianpesukoneelle vesiputki. Näiden lisäksi siihen liitetään kaksi johdinta painekytkimen ja vesipumpun ohjausta varten.

Kiinteän astianpesukoneen kytkentä asuntovaunuun.

City-vesiliitännällä vesi saadaan vaunuun suoraan ulkoisesta lähteestä

Kartanossa on vesisäiliön lisäksi myös city-vesiliitäntä. Vaunun kyljessä on liitäntärasia, johon kytketään magneettiventtiili. Siihen liitetään ulkopuolinen vesilähde, esimerkiksi puutarhaletku. Tällöin vesi tulee letkulla suoraan hanaan kulkematta säiliön kautta.

City-vesiliitäntä asuntovaunun ulkoseinässä.

Vaunun keittiössä olevalla kytkimellä valitaan, käytetäänkö vaunun vesisäiliötä vai city-vesiliitäntää. Kun valittuna on city-vesiliitäntä ja vaunussa avaa hanan, magneettiventtiili ulkoseinässä aukeaa sen sijaan, että vesipumppu käynnistyisi. 

Kytkin, jolla valitaan asuntovaunun veden lähde.

Kartanon mukana ei tullut city-vesiliitännän magneettiventtiiliä lainkaan, joten ostin sellaisen, hintaluokka oli noin 100 €. Meillä on ollut huonohkoa tuuria magneettiventtiilien kanssa, tällä hetkellä on menossa jo neljäs yksilö. Se on onneksi osoittautunut hyvin toimivaksi.

Magneettiventtiili asuntovaunun city-vesiliitäntään.

Kiinteästi asennettu astianpesukone on varsinkin näin kokopäiväisessä asuntovaunuasumisessa kodinkone, josta emme kovin heppoisilla perusteilla luopuisi. Se kuluttaa yhdellä pesukerralla kymmenisen litraa vettä, ja käsin tiskatessa – jos sitä meidän perheessä kukaan haluaisi tehdä – samaan astiamäärään saisi kulumaan paljon enemmän.

Ota seurantaan somet, niin kurkkaat asuntovaunuarkeen ja pääset matkoille mukaan. 😊