Press "Enter" to skip to content

Paljonko asuntovaunussa asuminen maksaa?

622 € kuukaudessa. Noin, tämä olikin lyhyt blogiteksti. Paitsi jos vähän avaan, että mistä tuo koostuu. Pidimme ensimmäisen vuoden ajan tarkkaa kirjaa kuluista, koska olimme uteliaita tietämään, paljonko asuntovaunussa asuminen maksaa. Oheisessa taulukossa on koostettuna kaikki keksimämme menot ja pureudun tekstissä niistä osaan. Tai niin no, ei me olla noita kuluja keksitty, kyllä ne on ihan todellisia ja käden on pitänyt käydä taskussa toistuvasti. Tiedot on kasattu kesäkuusta 2021 alkaen vuoden ajalta.

Taulukko asuntovaunussa asumisen kustannuksista.

Me pidetään välttämättömyytenä, että koti on huollettu, kosteusmitattu ja kaasut koeponnistettu, koska silloin on helpompi asua ja hengittää. 350 euroa vuodessa on hinta tästä hapekkaasta ja kaasuttomasta ilmasta.

Toinen meille tärkeä juttu on se, että renkaat ovat kunnossa, koska ne ovat ainoa kosketuspinta maankamaralle tällä lähes kolmetonnisella kapistuksella. Talvi- ja kesärenkaat vaunuun maksoivat yhteensä 800 € ja niiden käyttöiäksi arvioimme viisi vuotta. Vuotta kohti hinnaksi tulee siis 160 €.

Kun Kartanomme on vakuutettu, huollettu ja muutenkin liikenne- ja asumiskelpoinen sekä valmiudessa teiden tukoksi, rahaa on kulunut vuodessa 912 euroa.

Vuokra ja energia

Koska jossain pitää olla ja omia maita ei ole, maksamme tontista vuokraa 2000 euroa vuodessa. Talven vietimme leirintäalueella, josta maksoimme 250 euroa eli vuokrakulut vuodessa olivat 2250 euroa.

Energiankulutuksen suuruus vaunussa yllätti. Asuimme aiemmin omakotitalossa, jossa oli 242 lämmintä neliötä. Siinä energiankulutus oli 17 000 kWh vuodessa ja sen päälle polttopuut varaavaan takkaan. Kun neliöitä tiputettiin 92 %, käytetyt kilowattitunnit tippuivat vain 18 %. Paska suhdeluku, jos minulta kysytään. Meillä kului energiaa vaunussa noin 14 000 kWh ensimmäisen vuoden aikana.

Valtakunnan verkosta me otettiin sähköä 4860 kWh ja siitä maksettiin 734 euroa eli 15,1 senttiä / kWh. Ostetun energian lisäksi aurinkopaneelit vaunun katolla tuottavat osan sähköstä ja se sähköntuotto ja -kulutus tulee edellisten lukujen päälle. Paneeleista olemme saaneet kevät- ja kesäaikaan 9–17 kWh kuussa ilmaista sähköä. Ilmaista, jos siis ei oteta lukuun sitä, että järjestelmä akkuineen, latureineen ja inverttereineen maksoi yli 4000 euroa.

Kaasua kuluu jonkin verran pitkin vuotta ruuan valmistamiseen, mutta erityisesti talvella se oli merkittävä kuluerä lämmityksen vuoksi. Lämmitettäviä kuutioita meillä on 38 ja vaikka vaunumme on suunniteltu myös talven olosuhteisiin, ei sen 36:n millin umpisolueristepaksuus jaksa pitää lämpöä 20 asteessa kovin tehokkaasti puutalon villoihin verrattuna.

Ostimme vuoden aikana 65 pulloa kaasua, joihin kului 1752 euroa eli keskimäärin 27 euroa pullolta. Yhdessä yhdentoista kilon nestekaasupullossa on energiaa 141 kWh eli energiankulutuksemme on ollut kaasun osalta 9165 kWh vuodessa. Yhden kilowattitunnin hinnaksi tuli 19,1 senttiä.

Asuntovaunu Kabe Hacienda metsän keskellä. Taustalla aurinko laskee järven taakse ja värjää taivaan oranssiksi.

Vessa ja pyykit

Eipä ole muissa asumismuodoissa tullut mietittyä, paljonko vessassa käyminen maksaa, mutta nyt tiedetään sekin. Tontilla on kompostoiva huussi, jonka käytöstä maksamme kuivikkeen verran, siihen meni 70 euroa vuodessa. Lisäksi se maksaa vaivaa tyhjentää muutaman viikon välein ja vuoden päästä kärrätä multa niittykukkien ravinnoksi. Säästyneen multapussin hintaa ei ole huomioitu laskelmassa.

Talvisin ja reissuilla käytämme vaunun omaa vessaa, johon laitetaan kemikaalia poistamaan hajua ja pilkkomaan jätöksiä. Mömmöä on kulunut 10 purkkia eli olemme vetäneet vessasta alas 200 euroa vuodessa.

Meillä vessakäynnit kuluttavat siis 74 senttiä päivässä. Haaveilemme asentavamme joskus vaunuumme polttavan vessan, joka toimii kaasulla. Laskimme sen polttopusseihin ja kaasuun kuluvan 100 euroa kuussa eli 3,30 päivässä. Huussi on aivan hyvä vaihtoehto. Jatkamme haaveilua.

Pyykkikulut ovat tulleet vaunussa asuessa näkyviksi. Tontilla käytämme joskus pulsaattoripesukonetta, jolloin veden lämmittämisen kaasukustannus on ainoa, mikä siitä syntyy. Pesukoneen käyttö edellyttää kädet rakoille kannettua vettä sekä aurinkoista säätä, jotta vaatteet saa ulos kuivumaan. Eniten olemme pyykänneet leirintäalueilla, itsepalvelupesuloissa ja käyttäneet kotikylän pesulaa. Näihin meni yli 500 euroa vuodessa eli nelisenkymppiä kuussa.

Varasto

Varaston vuokra on kolmanneksi suurin yksittäinen kuluerä energian ja tontinvuokran jälkeen. Osa tavaroista on ehdottomasti sen arvoisia, kuten valokuvat ja ehkä kausivaatteetkin. Varastoon voimme viedä talveksi kaikki purnukat erilaisia autonpesuaineita, jotka eivät saa jäätyä. Ja saunan pyyhkeet ja pefletit ja sitten ihmetellä, että miksi emme jättäneet näitä laatikossa sinne saunalle talveksi.

Maksamme varastosta neliöiden mukaan ja olen varma, että voisimme tiputtaa sitä 66 euron kuukausikulua, jos kävisimme tiukalla seulalla läpi erityisesti laatikot, jotka sulloimme varastoon, kun emme enää jaksaneet pakatessa ajatella. Siitähän kannattaa maksaa, että säästössä on

  • säälittävä lapsen piirustus, ja mietin, kenen lapsi on Hilja, joka on vuonna 2004 piirtänyt kuin 2-vuotias Picasso ei,
  • vanhoja kalentereita vuosilta 1986–1997 ja 1999-2003 enkä keksi, missä vuosi 1998 voi olla,
  • sopimus pankkitilistä, joka oli olemassa ennen lamoja,
  • Kolumbuksen kirjekuori, jossa on SIM-kortti ja päällä lukee ”käytössä oleva liittymä”,
  • kännykän tyhjä laatikko, jossa ei ollutkaan sitä laturia, vaikka olin ihan varma että on, eikä kukaan muista, kenelle se kännykkä annettiin,
  • vaatteita, joita kuvittelin käyttäväni, mutta joiden olemassaoloa en muista eivätkä ne mahdu vaunuun – tai päälle,
  • ne ihanat kiilakorkoiset kukkasandaalit, mitkä eivät sovi minkään vaatteen kanssa – erityisesti vaunuverkkareiden – mutta sitten sopivat, jos löydän farkkuhameen ja kuvittelen, että tontillamme ei ole hiekkaa eikä kunttaa vaan siloista asfalttia, jolla niillä pystyy kävelemään kroksien sijaan,
  • viisi isoa leikkuuveistä, jos vaikka ne vaunussa olevat kolme viskarssia kuluvat loppuun,
  • vihertävä juomalasi, jonka nuoriso-osasto halusi ehdottomasti hampurilaispaikasta kylkiäisinä ja jätti sen sitten auton takapenkille, kun poistui kesäloman vietosta luotamme.

Meille asuntovaunussa asuminen maksaa vajaat 7500 € vuodessa eli 622 € kuussa. Siis maksoi. Nyt kun energian hinta ja mieliala ovat kääntäen verrannollisia, lopetimme kirjanpidon. Koska tuo summa sisältää kaiken asumiseen liittyvän, pidämme sitä kohtuullisena kuluna 19-neliöisestä yksiöstä huonojen kulkuyhteyksien päässä.

Ota seurantaan somet, niin kurkkaat asuntovaunuarkeen ja pääset matkoille mukaan. 😊